Oefenen voor je examens

Daar zit je straks. In een gymzaal te staren naar een pakket papieren op je tafeltje met een flesje water, een banaan en je goede gedrag. Examentijd. Het duurt nog even, maar je kunt er nu al voor zorgen dat je met een wat zekerder gevoel je eindexamens gaat maken. Hoe dan? Door te oefenen!


Waarom werkt oefenen dan?


 1. Je leert meer dingen die langer blijven hangen
  Veel mensen denken dat het helpt om iets 16 keer over te lezen. Dat is niet zo. Je kunt veel beter actief aan de slag gaan met wat je moet leren, dan blijft het veel beter hangen. En ook nog eens langer. Dus stop met lezen en start met oefenen!
 2. Je leert omgaan met (tijds)druk
  Zet een timer op 3 uur en maak een oefenexamen. Dat helpt je om echt te voelen hoeveel tijd je hebt voor het examen. En zo merk je alvast een beetje hoe het is om onder die tijdsdruk te presteren.
 3. Je leert waar je nog wat meer tijd aan moet besteden
  Super moeilijk oefenexamen gemaakt? Dat is mooi, dan gaat het echte examen straks misschien wel meevallen. Hoe dan ook is het goed dat je alvast even geschrokken bent. Je ziet dan meteen aan welke onderdelen je nog wat tijd moet besteden.


Wil je echt een 10 halen?Probeer dan ook deze tips eens:

 1. Leg de stof uit aan iemand anders
 2. Neem pauzes tussen het oefenen van verschillende onderdelen, dan hebben je hersens tijd om het goed op te slaan
 3. Wissel af tussen onderwerpen (of vakken), zodat je brein lekker geprikkeld blijft


Ook oefenen? Maak een oefenexamen!


Wij hebben alle oude examens op onze site staan, die je gratis kan downloaden. En ja, we hebben ook de antwoorden, zodat je meteen kunt checken hoe goed je het al doet.

Bekijk hier alle oefenexamens:Oefenexamens VMBO / MAVO