Blog: Na de examens

Floor is 17 jaar oud en zit in het laatste jaar van haar VWO. Na haar middelbare school wil ze waarschijnlijk journalistiek gaan studeren, dus schrijven is iets waar ze heel gelukkig van wordt. Hier kun je iedere drie weken lezen hoe het deze journalist in spe vergaat in haar examenjaar.

Vier, vijf, zes of zelfs zeven jaar lang hebben we er hard voor gewerkt. En in die paar dagen tijd moest het er allemaal uitkomen. Ik was zenuwachtig – dat zal vast herkenbaar zijn – maar gek genoeg heb ik er ook een beetje van genoten. Wij eindexamenkandidaten behoren in de examenperiode tot een speciaal groepje. Zowel leraren, schoolgenoten als familie en vrienden leven intens met ons mee en zelfs in het journaal werd er over ons gesproken. Het zit erop en we hebben het overleefd! De uitslag laat nog even op zich wachten, maar ondertussen hebben we tijd om te relaxen en terug te kijken op de examens.

Gewapend met een banaan, een flesje water, kussentjes voor de verschrikkelijke klapstoeltjes en een hand vol pennen ging ik mijn acht examens te lijf. Ik begon op maandag 11 mei – net als alle vwo’ers – met Nederlands. Jawel, hét beruchte examen waar een recordaantal klachten over is ingediend. Ik zal jullie de details besparen, maar het was erg rommelig (of toch industrieel?). In die week maakte ik ook wiskunde en kunst. Voor die examens was ik het meest bang, maar ze gingen goed. In de tweede week had ik geschiedenis, aardrijkskunde en Engels, waar ik niet over mag klagen. En op vrijdag het pilot examen maatschappijwetenschappen, waar ik heel veel moeite mee had. Iets met verzorgingsstaat en participatiesamenleving… Tot slot had ik in de laatste week nog Frans, maar tijdens dat examen kon ik alleen denken: ‘Had ik nou maar Duits gekozen.’

Toch heb ik het idee dat ik redelijk soepel door de examenperiode gerold ben. Helaas zeggen een goed gevoel en globaal nakijken van de antwoorden op het Internet niet alles, dus we zullen moeten wachten tot 11 juni. Niet alleen tijdens de examens, maar ook in afwachting van de uitslag staan we als examenkandidaten samen. Met elkaar hopen we op het beste. Ik wens iedereen heel veel sterkte met het afwachten en ik hoop voor iedereen op het beste!