Examentraining volgen bij de enige bewezen effectieve examentrainer?

Blog: De examentraining: mijn ervaring

Jolien is 17 jaar en zit in het examenjaar van de havo. In haar vrije tijd houdt ze zich graag bezig met muziek. Zodra ze haar havo-diploma op zak heeft wil ze dan ook de opleiding tot docent muziek gaan volgen. Iedere drie weken lees je hier haar belevenissen in het laatste deel van haar examenjaar.

Een paar weken geleden volgde ik een examentraining geschiedenis in Culemborg en vandaag deel ik mijn ervaring met jullie!
Zondagochtend ging mijn wekker om 07.00 uur en kwam ik – zoals gewoonlijk – met moeite mijn bed uit. Ik had geen idee wat me te wachten stond, maar vol goede moed stapte ik in de trein. Ik was één van de eersten op locatie en mocht in de aula wachten. Al snel kwam er een andere leerling bij me aan tafel zitten waarmee ik praatte over waar we vandaan komen, welke training we gaan volgen en hoe spannend we dat eindexamen wel niet vinden.

Om 09.00 uur werden we opgehaald en vertelden ze ons in welk lokaal onze training plaatsvond. Ik nam afscheid van het aardige meisje en ging naar het lokaal. Daar gingen we dan… 12 uur lang aan geschiedenis werken!
We zaten met tien mensen bij de training en er waren twee mensen die de training gaven. Sympathieke knullen, die net iets minder saai waren dan mijn eigen docent. We kregen allemaal werkmateriaal en de hele PowerPoint was voor ons uitgeprint, zodat we aantekeningen konden maken. Als eerste stonden we stil bij hoe je een examenvraag moet beantwoorden en daar hebben we later ook mee geoefend. Na twaalf uur waren we 336 dia’s verder en hadden we zo ongeveer de hele geschiedenis doorgenomen. De uitleg werd steeds afgewisseld met het oefenen van vragen. Je kreeg dan gericht aanwijzingen over hoe je je antwoord nog kon verbeteren, wat ik heel leerzaam vond. Tussendoor kregen we nog een aantal pauzes waarin we even naar buiten konden en er eten en drinken klaar stond.

Al met al was het een lange en vermoeiende dag, maar wel erg leerzaam! Bovendien was het ook erg gezellig met alle mede-examenkandidaten. Je deelt ten slotte allemaal de ‘struggles’ voor dat ene, vervelende vak!