Een eindsprint voor wiskunde

Milou uit Putten doet dit jaar eindexamen voor de havo. Voor de Nationale examentraining blogt ze over haar examenavonturen.

In plaats van lekker uitslapen op zaterdag ging deze zaterdag mijn wekker al om half zeven ’s ochtends. Ik ging namelijk naar de examentraining voor het vak wiskunde in Utrecht. Ik zag er een beetje tegenop, want zoals jullie weten is wiskunde nou niet mijn favoriete bezigheid. Gelukkig zat ik op tijd in de trein en kon ik wonder boven wonder (met behulp van Google Maps) het gebouw vinden. Een goed begin dus.

Bij binnenkomst moest ik me aanmelden en ik kreeg een korte uitleg over wat me deze dag te wachten stond. Daarna ging de training van start. Ik zat in een klaslokaal met nog zo’n vijftien ‘lotgenoten’. Er waren drie examentrainers die voor ons klaarstonden. We begonnen met blok 1, daar kregen we klassikaal uitleg over. De trainster stelde aan iedereen een vraag. Ik ben daar niet zo van omdat ik altijd bang ben een fout antwoord te geven, maar ik merkte al snel dat ik niet de enige was. De sfeer was daarom heel ontspannen!

Nadat we een aantal wiskunderegels hadden besproken en een paar voorbeeldjes hadden geoefend, mochten we zelf aan de slag. Ik heb inmiddels vaak genoeg echte examenopdrachten gezien en toen we een boekje kregen met heel veel opdrachten was de schrik gelukkig niet zo groot. Eerst mochten we het zelf proberen, en als we het niet goed begrepen konden we gewoon weer om hulp vragen. Voor m’n gevoel heb ik dat ook heel vaak gedaan, maar daardoor snap ik nu de wiskundesommen veel beter en daar ben ik erg blij om!

Ik moet wel toegeven dat het een erg lange dag was. We begonnen namelijk om negen uur ’s ochtends en gingen door tot acht uur ’s avonds. Gelukkig werd daar goed rekening mee gehouden en kreeg je na twee blokken sommen weer even pauze. Ook werd de lunch en het avondeten verzorgd. Tijdens zo’n lange dag had ik wel af en toe een dipje, ik had namelijk nog nooit zo lang aan wiskunde achter elkaar gezeten! Maar toen ik thuis kwam besefte ik dat deze dag echt een heel goede voorbereiding was geweest op het examen. Ik heb veel nieuwe dingen geleerd, want ik kreeg zoveel uitleg als dat ik nodig had. Hopelijk heb ik daardoor het wiskunde-examen goed gemaakt!