Tips om goed te leren


5 tips die je helpen om goed te lerenHoe houd je jezelf gemotiveerd als je veel moet leren? En wat kun je het beste doen nét voor een toets? Met deze vijf tips helpen we je een stukje op weg. Heb je meer hulp nodig? Bekijk dan bijvoorbeeld eens ons lesmateriaal, daarin staan nog meer tips en kun je makkelijk per vak de examenstof doornemen.


Leer op vaste tijden
Je brein houdt van regelmaat. Als je dus elke dag tussen 15:00 en 18:00 gaat leren, zullen je hersenen zich daar makkelijker op instellen en gaat het leren beter. Probeer erachter te komen wat jouw beste moment is om te leren. Sommige mensen zijn echte earlybirds, anderen gaan ‘s avonds pas echt aan. Pas jouw leermomenten daarop aan en houd je aan die tijden, zodat jouw brein begrijpt dat het weer tijd is om te blokken.

 

Maak een wandeling voor je toets of examen

Loop even een blokje om! Uit onderzoek is gebleken dat door ongeveer 20 minuten fysiek bezig te zijn voorafgaand aan een toets of examen je je prestatie verbetert. Een paar rondjes om de school dus!

 

Lees hardop

Nee, je bent niet gek als je dit doet. De kans dat je iets onthoudt is namelijk 50% groter als je het hardop voorleest dan wanneer je het stilletjes leest. Misschien alleen niet proberen op openbare plekken.

 

Beloon jezelf, neem een snoepje!

Nee, doe eigenlijk maar geen snoepje. Want na die ‘sugar high’ komt de ‘sugar crash’, die je concentratie vernietigd en je moe maakt. Na twee uur leren een half uurtje Netflix is een beter idee. Regelmatige pauzes zorgen er namelijk voor dat je de stof beter onthoudt. Zorg dat je al die beloningen van tevoren in een schema / planning zet voor jezelf zodat je steeds iets hebt om naar uit te kijken (en wat je kunt afvinken, yay!).

 

Zorg zelf voor dramatische gevolgen

Lukt het je niet goed om te leren voor ‘alleen een goed cijfer’? Zorg er dan zelf voor dat het falen een andere negatieve consequentie heeft. Beloof je moeder dat jij een week de was doet als je een onvoldoende haalt bijvoorbeeld. Hallo motivatie!