Hiep hiep hoera! Ik ben geslaagd!

Milou uit Putten doet dit jaar eindexamen voor de havo. Voor de Nationale examentraining blogt ze over haar examenavonturen.

Afgelopen donderdag was één van de meest zenuwslopende dagen van mijn leven: zou ik gezakt of geslaagd zijn voor mijn eindexamen? Als ik gezakt zou zijn, dan zou ik tussen half drie en drie uur gebeld worden die dag. Als ik geslaagd zou zijn, dan werd ik na drie uur gebeld. Een half uur heeft nog nooit zo lang geduurd. Onbegrijpelijk dat de tijd zo langzaam kan gaan als je zenuwachtig bent!

Toen de grote wijzer steeds meer naar de drie schoof, kreeg ik een licht sprankje hoop. Maar ik hield mijn hart nog steeds vast, zelfs tot na drie uur. Toen om kwart over drie de telefoon ging en ik de verlossende woorden ‘gefeliciteerd, je bent geslaagd!’ hoorde, kon mijn dag niet meer stuk. Mijn hart maakte een sprongetje van geluk. Natuurlijk werd ook meteen de vlag opgehangen met mijn tas eraan en mijn telefoon stroomde over van de appjes met felicitaties.

Later die middag ging ik naar school om mijn cijferlijst op te halen. Er was een hapje en een drankje en er hing een geweldige sfeer! Toen ik mijn cijferlijst in handen kreeg, kon mijn geluk niet op: een 5,1 voor wiskunde! En daar had de examentraining zeker bij geholpen.’s Avonds was het feest. Ik ging eerst met de familie eten en daarna ging ik met vrienden uit. Heerlijk die opluchting!

Nu is het inmiddels een paar dagen verder en begin ik te wennen aan het idee dat ik een diploma heb! Ondanks dat, ga ik toch nog Duits herkansen, er staat nu geen druk meer op om het te halen en misschien maak ik het examen daardoor juist beter. Maar nu is het eerst tijd om onwijs van mijn vakantie te genieten, want mijn diploma is binnen!