Nieuws: Gsm-jammers verboden tijdens schoolexamens

Middelbare scholen kunnen tijdens de examenperiode gecontroleerd worden door het Agentschap Telecom op het gebruik van gsm-jammers. De gsm-jammers worden gebruikt om het mobiele telefoonverkeer te storen en zijn illegaal. Scholen gebruiken het apparaat om te voorkomen dat leerlingen tijdens de examens spieken op hun mobiel.

 

Het besluit om extra te controleren tijdens de examenperiode komt naar aanleiding van berichten dat scholen eventueel de gsm-jammers overwegen, aldus woordvoerder Mariël van Dam. Volgens van Dam verstoren de apparaten al het mobiele verkeer, dus ook als er een noodsituatie is. Met als gevolg dat op zo’n moment het alarmnummer onbereikbaar is in de omgeving van de gsm-jammer. Een alternatief om spieken tegen te gaan is het tijdelijk innemen van alle telefoons. Ook het uitschakelen van het draadloos internet is een optie, aangezien veel scholieren daar afhankelijk van zijn.

 

Er is een voorlichtingsflyer naar alle scholen gestuurd om ze zo goed mogelijk in te lichten. Wordt er toch een gsm-jammer ontdekt, dan krijgt de desbetreffende school een boete van minimaal 1800 euro. Daarnaast zal de school mogelijk voor de rechter moeten komen.

Je kunt je mobieltje dus het beste thuis laten tijdens de examens. 😉