Examentrainer Maya aan het woord

Maya houdt van haar vakgebied geschiedenis. ‘Ik vind het erg leuk om te vertellen over geschiedenis en te merken dat het leerlingen aan het denken zet.’ Naast haar werk als docent geschiedenis op een tweetalige middelbare school geeft ze ook al een aantal jaren examentraining geschiedenis.


examentrainer ervaringWat vind je zo leuk aan het geven van examentraining?
‘Het is leuk om training te geven aan kleine groepen gemotiveerde leerlingen. Je leert de leerlingen gauw kennen en je hebt de tijd om te werken aan de onderdelen die leerlingen lastig vinden.


Je maakt ook bijzondere dingen mee. Een paar jaar geleden gaf ik samen met een collega een examentraining aan 10 vmbo-leerlingen. Na de eerste pauze kwamen de leerlingen heel vrolijk terug naar het lokaal, ze hadden samen geluncht en het leek alsof ze elkaar al jaren kenden! De sfeer was heel goed, er werden veel grapjes gemaakt en er werd hard gewerkt. Aan het eind van de training ging iedereen met een goed gevoel naar huis.’Wat hoop je je leerlingen tijdens een examentraining mee te geven?
‘Ik hoop ze te kunnen leren hoe je geschiedenisvragen op je examen aanpakt en hoe je het beste leert voor het examen. Natuurlijk bespreken we ook alle stof, maar ik merk dat leerlingen ook veel hebben aan het bespreken en oefenen van een goede examenstrategie. Het is fijn om te zien dat leerlingen aan het eind van een training meer vertrouwen hebben in de manier waarop ze hun examen gaan maken.’
Wat vind je leuk aan geven van geschiedenis?

‘Ik houd van debatten over geschiedenis en leer veel van mijn leerlingen: iedereen kijkt op zijn eigen manier aan tegen de stof die we bespreken. Geschiedenis is een mooi en veelzijdig vak. Het gaat over alle aspecten van het leven en het verveelt me daarom nooit. In een les of examentraining ontstaan vaak interessante gesprekken en discussies over de lesstof. Ik blijf graag nog heel lang lesgeven.’