Examentips

Ga je binnenkort examen doen en zit je daarover behoorlijk in de stress? Niet doen! Lees deze examentips even door en je sleept dat diploma zo binnen.


Tips voor tijdens de voorbereiding

1. Net zoals bij alles in het leven, is een goede voorbereiding essentieel. Denk niet te snel ‘oh dat komt wel goed’. Kortom, begin op tijd met leren met behulp van een uitgebreide planning. Denk hierbij ook aan voldoende nachtrust en eet gezond!
2. Oefen van tevoren een aantal keer een examen. Let hierbij niet alleen op de vragen die gesteld worden, maar ook op de tijd. Voor de meeste examens heb je maar 2 à 3 klokuren!
3. Heb zelfvertrouwen! Als je van tevoren denkt ‘dit examen ga ik toch niet halen’, dan heeft dat daadwerkelijk invloed op het eindresultaat. Ga er dus voor!
4. Bekijk eens de omgeving waarin je studeert. Ziet jouw bureau eruit alsof er net een olifant heeft huisgehouden? Ruim de papieren, boeken, mappen, pennen en alle andere zooi op voordat je begint met leren. Rommel op je bureau is namelijk een grote afleiding!
5. Vergeet niet tussen al het studeren door te ontspannen! Ga even naar buiten of kijk een aflevering van je favoriete tv-serie en je kunt er weer helemaal tegenaan.


Tips voor tijdens het examen

6. Kom je niet uit een examenopgave? Schrijf dan sowieso al je denkstappen op. Geen lange verhalen, maar korte zinnen. Vaak krijg je dan toch nog een paar punten voor inzicht!
7. Panieken heeft geen zin (makkelijker gezegd dan gedaan). Merk je dat je in paniek raakt omdat je een opgave niet snapt? Blijf rustig, eet iets en ga door naar de volgende opgave. Zodra je de laatste vraag hebt gemaakt, kijk je nog eens naar die moeilijke opdracht.
8. Besteed niet al je tijd aan een vraag waar je maar één punt voor krijgt; vragen waar je drie, vier of soms wel vijf punten voor kunt krijgen, zijn een stuk belangrijker!
9. Kijk niet constant op de klok, dit zorgt alleen maar voor extra spanning.
10. En last but not least: controleer voordat je het examen inlevert of je alle vragen hebt gemaakt! Het zou zonde zijn als je een vraag openlaat omdat je deze per ongeluk hebt overgeslagen.