Examentips: leer op meerdere manieren


Examentip: Lees, schrijf, zie, luister en spreekAlleen maar lezen in je boek verandert al snel in staren in je boek zonder dat je nog wat opneemt. Dat helpt niet. Wissel het lezen van de stof in je boek dus af met het schrijven van een samenvatting. Let op dat je in een samenvatting alleen belangrijke punten overneemt, zodat het ook echt een samenvatting wordt.

Kijk ook eens op YouTube, daar zijn talloze filmpjes te zien waarin de stof duidelijk wordt uitgelegd. Maak daar gebruik van, want op die manier komt de stof nog beter binnen omdat je ernaar hebt kunnen luisteren.

Uit onderzoek is gebleken dat jouw brein informatie die je visueel maakt, beter onthoudt. Met mindmaps zorg je ervoor dat je de stof voor je kunt zien en kunt óverzien. Pak je kleurpotloden erbij dus!

Het werkt tot slot heel goed om de stof aan iemand uit te leggen die de stof minder goed beheerst dan jij. Aan je vader, oma of dwergparkiet bijvoorbeeld. Door uit te spreken waar de stof over gaat merk je vanzelf waar je vastloopt en welke onderdelen je al prima beheerst.

Heel veel succes! Je kan dit!