Iris vertelt over haar ervaring bij de Nationale Examentraining

Iris is 16 jaar en komt uit Tolkamer. Dit jaar doet ze eindexamen voor de havo. Ze volgde een examentraining wiskunde bij de Nationale Examentraining en vertelt deze week over haar ervaring.

Zaterdag was het zover: de dag dat ik elf uur lang wiskunde ging herhalen in de hoop dat ik het eindelijk zou snappen. Een examentraining voor wiskunde leek me geen slecht idee, want ik vind het een moeilijk vak.

Ik begon de dag met een buik vol zenuwen. Ik kon geen hap door mijn keel krijgen en ik struikelde over mijn eigen voeten toen ik de trein moest halen. De trein had ik gelukkig gehaald, maar nu moest ik nog bij het goede station uitstappen. Ik ben geen treinnoob, maar als ik afspraken heb, zul je altijd zien dat er iets verkeerd gaat. Ik had het geluk dat ik niet alleen naar het gebouw van de examentraining hoefde te lopen, want een ‘zoek-de-weg-noob’ ben ik wel.

We waren één van de eersten en dat verbaasde ons. Maar niet veel later stroomden er héél veel mensen binnen, maar dan ook écht heel veel. Allemaal scholieren zoals ik die hoopten het vak dat ze niet goed snapten, nu wél zouden gaan snappen. Het programma werd uitgelegd, de lokalen werden ons gewezen, de lesboekjes werden uitgedeeld en toen kon het échte werk gaan beginnen. Ik voelde me meteen op mijn gemak, dus ik kon ook gemakkelijk vragen stellen aan de trainers. Ze vonden het geen probleem dat ik zoveel vragen stelde, ze moedigden het juist aan! Ook bij het maken van de opdrachten (na de uitleg), kon ik vragen blijven stellen. Omdat er meerdere trainers aanwezig waren, zat ik niet lang met mijn vinger omhoog.

Doordat de docenten vrolijk voor de klas stonden, waren de lange uren gemakkelijk vol te houden. Ik had er erg tegenop gezien, maar eigenlijk was het een heel gezellige dag! Na elf lange uren ging ik daarom voldaan naar huis. Alle stof was herhaald en wat nog beter was, is dat ik het gevoel had dat ik het eindelijk begreep. Ik ben nu niet meer bang voor mijn eindexamen. Kom maar op met die toetsen!