Een dag bij het LAKS

Sophie is een doorgewinterde (inmiddels ex-)scholier die je helpt op jouw weg door de examenjungle.

Een treurig liftje brengt me naar de vijfde verdieping van een statig pand aan de Westermarkt in Amsterdam. Een beetje verdwaald slenter ik een chaotische ruimte binnen. Middenin de kamer staat een computereiland, afgebakend van de wijde wereld door blije posters met boze leuzen. “Heeeee! Jij bent de laatste, schuif snel aan, dan gaan we beginnen!”

 

laks

 

Te lang en te moeilijk

Na een korte uitleg en duizend tosti’s neem ik samen met negen anderen plaats achter de laptops. Omdat de examens van havo en vwo nog niet begonnen zijn, behandelen we allereerst in kleine groepjes het geklaag van vmbo-bb- en -kb-leerlingen. Zij zijn namelijk al op 3 april van start gegaan. Veel van hen geven online aan dat de examens ‘te lang’ en ‘te moeilijk’ zijn. Dat zijn klachten waar het LAKS over het algemeen niets mee kan, tenzij het gaat om belachelijk hoge percentages. Gelukkig wordt er soms ook meer ingegaan op specifieke moeilijkheden. Of dat nou vraag 18 is of geluidsoverlast, het belteam gaat er achteraan en haalt verhaal bij jou en je school om samen naar een oplossing te zoeken.

Om de uren te versnellen dansen we. Met handen en voeten beelden we een songtekst van Beyoncé uit tot de grote wijzer vier uur aantikt en de eerste belletjes rinkelen. “Eindexamenklachtenlijn van het LAKS met Sophie, waarmee kan ik je helpen?

 

bellen naar laks

 

Arm schaap

De meeste klachten komen van vwo’ers. Dat het examen Nederlands langer is dan voorgaande examens wordt vaak genoemd, ook worden er drogredenen genoemd die niet in de syllabus staan. Er volgt een onsamenhangend relaas met een trillende stem. Arm schaap, denk ik, kom maar in mijn armen.

Scheikunde blijft redelijk ongedeerd, behalve die biologische vakterm dan. Die blijft niet gespaard. Een flinke lading boze tieners klaagt niet alleen de makers van het CE de hel in, ook het LAKS krijgt op haar kop.

 

Gekke klachten

Om zeven uur sluiten de lijnen. Yes! Het was een drukke en bijzondere dag. Zo is een leerling door zijn stoel gezakt en mepte een docent met de binas van een leerling een wesp de hemel in. Het was een dag vol tranen, grijnzen, levensverhalen en mooie mensen. Een dag om af te sluiten met heel veel pizza en goede moed voor de aanstormende examendagen!

 

dag bij het laks kantoor

 

Zelf bellen?

Moet jij je klacht kwijt? Bellen kan tussen twaalf en zeven uur op 020-5244066.