Blog: De voordelen van het examenjaar

Floor is 17 jaar oud en zit in het laatste jaar van haar VWO. Na haar middelbare school wil ze waarschijnlijk journalistiek gaan studeren, dus schrijven is iets waar ze heel gelukkig van wordt. Hier kun je iedere drie weken lezen hoe het deze journalist in spe vergaat in haar examenjaar.

Hallo allemaal, hier ben ik alweer voor mijn tweede blog! Deze keer “De voordelen van het examenjaar”.

Naast de vele moeilijke toetsen en stress die het examenjaar met zich meebrengt, is het natuurlijk ook gewoon het allerleukste jaar van je middelbareschooltijd. Het heeft echt heel veel voordelen om in het laatste jaar te zitten en na het lezen van de onderstaande lijst, zal je misschien een stuk minder tegen al die moeilijke examens opzien.

 

  • Je bent de oudste van de school en dat betekent automatisch dat je de meeste rechten hebt. Dat is niet hetzelfde als het recht om bruggers te pesten, maar het is wel de bedoeling dat iedereen voor je aan de kant gaat in de overvolle gangen. Verder is een zitplekje in de kantine tijdens de pauze voor jou als laatstejaars een ‘zekerheidje’.
  • Je sluit voor of tijdens het laatste jaar al een aantal vakken af, dus jouw lesrooster is er eentje om van te dromen.
  • Je hebt na je laatste examen een gigantisch lange vakantie. Eind mei zijn de laatste examens, dus of je slaagt of niet, de zomervakantie begint minimaal zes weken eerder dan die van je broers/zussen.
  • Het is geoorloofd om heel veel te slapen. Je moet belangrijke toetsen maken en dat gaat nu eenmaal vele malen beter als je goed uitgerust bent. Dus sorry mam, ik kan helaas even niet helpen afwassen, het is namelijk tijd voor een welverdiend middagdutje.
  • Je kunt je lekker in de watten laten leggen door je familie. Je zit in een hele drukke periode, dus een warm bad, chocolaatjes of een voetmassage heb je wel verdiend tussen het leren door.
  • Dit puntje geldt alleen voor degenen die slagen, maar we gaan er natuurlijk vanuit dat iedereen het gaat halen dit jaar! Nadat je te horen hebt gekregen dat je bent geslaagd, kan de vlag uit, barsten overal de examenfeestjes los en krijg je dat felbegeerde papiertje waar je jaren lang keihard voor hebt gewerkt tijdens een onvergetelijke diploma-uitreiking.

 

Als dit niet genoeg redenen zijn om te genieten van het feit dat je examen doet dit jaar, weet ik het ook niet meer. Het eindexamenjaar is een feestje, maar je moet zelf de slingers ophangen.