Blog: Schoolfrustraties

Jolien is 17 jaar en zit in het examenjaar van de havo. In haar vrije tijd houdt ze zich graag bezig met muziek. Zodra ze haar havo-diploma op zak heeft wil ze dan ook de opleiding tot docent muziek gaan volgen. Iedere drie weken lees je hier haar belevenissen in het laatste deel van haar examenjaar.

Als je de trap op gaat loop je rechts en wil je naar beneden, dan loop je links. Ik denk dat er in de meeste middelbare scholen veel ongeschreven regels gelden. Er zijn gewoon sommige dingen die de meeste leerlingen na een jaartje wel begrijpen. Zoals het trapverkeer of dat je niet rent door de school. Als je met iemand wilt praten, dan loop je even naar diegene toe in plaats dat je al vanaf 300 meter afstand begint te schreeuwen. Als het nieuwe schooljaar net is begonnen en er een paar honderd nieuwe mensen zijn die dit niet begrijpen, kunnen mijn frustraties soms flink hoog oplopen.

Begrijp me niet verkeerd, want de bruggers zijn vaak ontzettend schattig en sommige wil je ook gewoon in je tas stoppen en mee naar huis nemen. Maar ze lopen toch echt wel heel vaak in de weg. Onze school is niet zo groot en laten we zeggen dat er sprake is van overbevolking. Je kunt tien minuten extra uittrekken als je wat uit je kluisje wilt halen, want je komt gewoon niet meer door de gangen. Ik voel me ontzettend asociaal als ik me er doorheen beuk, maar soms is dat gewoon de enige manier om er doorheen te komen. Bij mij gaat dat wel altijd gepaard met veel sorry’s en “ikhoopdatjenunietboosbent’s”.

Ik denk dat het ook gezond is om als examenkandidaat af en toe zulke frustraties te hebben. Je bent de school ontgroeit en echt klaar om te vertrekken. Ik ben in ieder geval toe aan een nieuwe school en nieuwe uitdagingen. Deze weken naar het examen toe zijn spannend, maar het idee dat ik over vijf weken klaar ben maakt me heel erg blij!

Ik wens jullie allemaal veel succes met de voorbereidingen! Dan zal ik ondertussen proberen de bruggertjes deze laatste dagen nog heel te houden.