Blog: Leren tijdens lenteweer

Sophie is 18 jaar oud en zit in het laatste jaar van het atheneum. Ze doet daar het profiel Cultuur & Maatschappij en heeft zelf al een blog. Ze houdt dus erg van schrijven en zal ons iedere drie weken bijpraten over het reilen en zeilen in haar examenjaar.

Ik ben gefrustreerd! Het is ontzettend lekker weer, de zomer is in aantocht en wie besteedt haar halve dag aan het leren voor haar examens? C’est moi. De zon schijnt en ik kan niet eens zorgeloos van het heerlijke weer genieten. Ik denk dat iedereen die in zijn examenperiode zit hetzelfde voelt, toch? Je wilt iets leuks doen, maar dan komt het leerwerk voor de examens weer om de hoek kijken. En als je dan besluit om wel een dagje weg te gaan, zit je de volgende dag weer in de stress omdat je erachter komt dat je achter loopt met je planning. Het is ook niet bepaald weinig: alleen de talen zijn leestoetsen, voor alle andere vakken moet je feiten en formules in je kop stampen. En wanneer je dan besluit het leren voort te zetten in de achtertuin, kom je tot de conclusie dat je het scherm van je laptop amper kunt zien door diezelfde felle zon. Struggles!

 

Nou is het ook weer niet zo dat ik door de examens mezelf opsluit als een kluizenaar en het daglicht niet meer zie. Maar het weerhoudt me er toch van om soms leuke dingen te gaan doen. Het is soms wel fijn, zoals ik in mijn vorige column al schreef is het (voor mij) van belang dat je af en toe een pauze neemt. Maar toch… Je zou veel liever élke dag gewoon doen waar je zelf zin in hebt, zonder ook tijd door te brengen met je neus in de studieboeken. Een leuk boek lezen, met vrienden wat gezelligs gaan doen of een dagje weg met je familie. Die tijd komt er gelukkig al heel snel aan, want over drie weken heb ik mijn eerste examen. Spannend! Nog even doorbijten en we zijn er. En ondertussen toch stiekem wel een beetje genieten van het zomerse weer. Ik wil jullie allemaal alvast heel veel succes wensen met leren en met de examens!