Blog: Leertips

Sophie is 18 jaar oud en zit in het laatste jaar van het atheneum. Ze doet daar het profiel Cultuur & Maatschappij en heeft zelf al een blog. Ze houdt dus erg van schrijven en zal ons iedere drie weken bijpraten over het reilen en zeilen in haar examenjaar.

Ben ik weer! We zijn nu drie weken verder sinds mijn eerste blog.
Ik begin al echt te merken dat het jaar er bijna op zit. Voor sommige vakken hoef ik nog maar één of twee cijfers binnen te halen en dan is het gedaan. Dan volgen alleen de examens nog. De stress begint al aardig op te borrelen bij sommigen, ook bij mij. Wat kun je er tegen doen? Hieronder wat tips:

Op tijd beginnen is tip nummer 1. Alles in twee dagen gaan leren is niet echt effectief, zeker voor je examens niet wanneer je getoetst wordt in – in mijn geval – zeven vakken. Een dagelijkse of wekelijkse planning kan daarbij helpen.
Terwijl ik dit aan het schrijven ben, heb ik even pauze genomen van mijn leerwerk. Even pauze nemen, levert dat juist geen stress op? Nee, zeker niet. Het verzet je gedachten even van datgene waar je mee bezig was.
Daarnaast denk ik dat jullie het al vaker gehoord hebben van docenten, maar het werkt beter om meerdere keren te herhalen in kleine stukjes dan alles één keer goed door te nemen en dan weg te leggen. Wanneer je concentratie wegvalt, sla je toch niks meer op.

Maar wat kun je nou doen tijdens je break?
Het is momenteel niet echt lekker weer, eerlijk gezegd is het echt hondenweer. Het regent nu al uren aan één stuk door en de wind ramt de dikke druppels tegen de ruiten. De break zal dus moeten bestaan uit een binnenactiviteit, zoals in je bed kruipen en je favoriete Netflix-serie aanzetten. Maar dan wel onder de voorwaarde dat het bij één of twee afleveringen blijft en niet een heel seizoen.
Een warm bad of sporten helpen ook goed tegen stress. Of kook zelf een keer het avondeten in plaats van dat je moeder het allemaal weer moet doen. Het hoeft niet eens iets heel speciaals te zijn of uren te duren. Al zet je een kwartier lang muziek op die je leuk vindt. Ik ben er in ieder geval van overtuigd dat je op deze manier meer uit je leerwerk haalt.

Succes met leren en tot de volgende keer!