Blog: Examentraining Duits

Sophie is 18 jaar oud en zit in het laatste jaar van het atheneum. Ze doet daar het profiel Cultuur & Maatschappij en heeft zelf al een blog. Ze houdt dus erg van schrijven en zal ons iedere drie weken bijpraten over het reilen en zeilen in haar examenjaar.

Gutentag! Afgelopen vrijdag heb ik een examentraining Duits gevolgd bij de Nationale Examentraining. Nadat iedereen werd ingedeeld mocht je naar het lokaal lopen waar je de volgende twaalf uur door zou gaan brengen. We begonnen met een klein rondje om ons voor te stellen en daarna gingen we aan de gang met het eerste blok. Elk blok bestond uit uitleg over een bepaald onderwerp met daarbij vragen om te oefenen met de uitleg. Er waren vier blokken en na elk blok hadden we een half uur pauze. Ik kwam die dag helemaal alleen, maar naarmate de dag vorderde, vond ik wat meer aansluiting, wat ik echt heel gezellig vond.


Toen ik ’s ochtends in de trein zat, keek ik er best tegenop. Niet alleen omdat ik in m’n eentje was, maar twaalf uur lang aan één vak besteden is echt heel veel. En neem je het dan nog wel op wat betreft concentratie? Vooral het eerste en laatste blok duurde lang, omdat je dan drie uur achter elkaar zit. Maar met de pauzes ertussen is het best wel te doen. En het is wel een stok achter de deur om echt effectief met het vak bezig te zijn. Want wees eerlijk: wie maakt er nou thuis geconcentreerd een heel oefenexamen achter elkaar? Daar heb je echt wat meer motivatie en kracht voor nodig en daar is zo’n training wel goed voor. Daarnaast krijg je goede tips over hoe je een tekst het beste aan kunt pakken en kunt begrijpen. Een heel groot voordeel was ook dat er goed voor de catering werd gezorgd. Het is wel fijn als je voldoende kunt eten op zo’n lange dag en daar is goed over nagedacht.


Al met al vond ik het een zware, maar ook leuke en leerzame dag. Ik ga zo een stukje zelfverzekerder het Duits examen maken. Nu ik zoveel geoefend heb op deze dag, ga ik nog één oefenexamen maken om te kijken wat voor cijfer daaruit volgt. En als dat een voldoende is gaat het helemaal goed komen! Succes iedereen!