Blog: De zes soorten docenten

Jolien is 17 jaar en zit in het examenjaar van de havo. In haar vrije tijd houdt ze zich graag bezig met muziek. Zodra ze haar havo-diploma op zak heeft wil ze dan ook de opleiding tot docent muziek gaan volgen. Iedere drie weken lees je hier haar belevenissen in het laatste deel van haar examenjaar.

Hi there! Als examenkandidaat mag ik de komende maanden mijn verhalen met jullie gaan delen. Ik zit momenteel in 5 havo en hoop aan einde van dit schooljaar toch echt dat felbegeerde papiertje op zak te hebben. Ondanks alle stress en spanning kijk ik ontzettend uit naar het moment waarop ik mijn pen neerleg bij het laatste examen.
Tijdens mijn middelbare schoolcarrière heb ik te maken gehad met veel verschillende docenten. Hieronder heb ik een lijstje opgesteld van zes soorten docenten die iedereen vast herkent;

  1. De docent die altijd te laat komt.
   Maar dan natuurlijk net niet laat genoeg om ervoor te zorgen dat je weg mag als klas… Ontzettend frustrerend vind ik dat, als de hele klas al tien minuten braaf voor het lokaal staat te wachten en de docent dan zonder sorry of pardon aan komt sjokken!

 

  1. De docent die bij voorbaat al mensen de les uit stuurt.
   Ik weet niet of ze dit doen omdat ze gewoon geen orde kunnen houden of omdat ze permanent chagrijnig zijn, maar er zijn docenten die in de eerste vijf minuten van de les standaard al mensen weg sturen.

 

  1. De docent die probeert erbij te horen.
   Dan heb ik het over docenten die iets te hard hun best doen om ‘cool’ en grappig te zijn. Helaas voor hen, want de meeste leerlingen hebben dit gelijk door!

 

  1. De docent die het eigenlijk niet boeit of je wel of niet aanwezig bent in de les.
   Eigenlijk moet ik dit heel slecht vinden, maar stiekem maak ik hier af en toe ook een klein beetje gebruik van. Iedereen wel, toch? 😉

 

  1. De docent die echt hart heeft voor het vak.
   Leuke leraren bestaan gelukkig ook nog! Als docenten hart voor hun vak hebben, merk je dat heel erg in de manier waarop ze lesgeven. Vakken die ik helemaal niet interessant vind, kunnen door een enthousiaste leraar nét een stukje leuker worden.

 

 1. De docent die elke week steengoede lessen geeft!
  Ze zijn zeldzaam, maar ze worden door de meeste leerlingen erg gewaardeerd! Deze docenten zijn niet per definitie heel leuk of gezellig, maar bereiden wel elke keer hun lessen goed voor. Hoewel werken niet mijn favoriete bezigheid is, vind ik dat stukken beter dan het gevoel hebben dat ik mijn tijd zit te verdoen!

Herkennen jullie sommige types? Of missen jullie nog een bepaald soort docent?

Tot over drie weken!

Liefs, Jolien