Blog: De laatste loodjes

Floor is 17 jaar oud en zit in het laatste jaar van haar VWO. Na haar middelbare school wil ze waarschijnlijk journalistiek gaan studeren, dus schrijven is iets waar ze heel gelukkig van wordt. Hier kun je iedere drie weken lezen hoe het deze journalist in spe vergaat in haar examenjaar.

Hallo allemaal, als laatste van de drie meiden mag ik deze week een stukje schrijven over mijn examenjaar!
De laatste loodjes wegen het zwaarst. Jullie zullen deze uitdrukking vast wel kennen. Het betekent zoiets als: het laatste deel van een opdracht is het moeilijkst. Maar hebben jullie er wel eens over nagedacht dat deze uitdrukking eigenlijk goed van toepassing is op het examenjaar? De moeilijkste hindernissen van de middelbare school komen nu pas.
Vorige week hield de bovenbouwcoördinator van mijn school een introductiewoordje tijdens de profielwerkstuk-presentatieavond. Zij sprak over de zwaarste laatste loodjes en om ons daarbij te helpen, kreeg iedereen een pakje druivensuikertjes, één snoepje voor elk loodje. Ik vond dat heel creatief.

Ondanks dat het er nu bijna op zit – nog maar acht weken tot de examens – komen er nog heel wat laatste loodjes. In de laatste schoolexamenweek staat nog een aantal pittige toetsen gepland. Vooral voor wiskunde (acht hoofdstukken!) en geschiedenis (alles van de prehistorie tot en met vorige week dinsdag) ben ik een beetje bang. Daarnaast heb ik nog een mondeling Frans (ehh bonjour croissant?) en Engels. En in mei begint natuurlijk het eindexamencircus. Oef, de allerlaatste loodjes wegen ook echt het allerzwaarst.
De komende weken zullen dus behoorlijk spannend en ook best een beetje stressvol worden. Toch zie ik ze met vertrouwen tegemoet en dat maakt de loodjes toch weer een stukje lichter. Heb jij binnenkort ook examens of een belangrijke toets? Geloof dan in jezelf. Wees overtuigd van je eigen kunnen, want het heeft geen zin om je onnodig zenuwachtig te maken. Dat heeft namelijk nog nooit iemand aan een diploma geholpen. Goed leren daarentegen wel!

Dus terwijl jullie nog even nagenieten van mijn column, scheur ik het pakje druivensuiker open en sla ik mijn geschiedenisboek open. Op bladzijde 1 begin ik te lezen over de jagers en verzamelaars uit de prehistorie. Dit gaat nog wel even duren, dus tot over drie weken!